Zijn zonnepanelen het waard?

Een eerlijke mening.

Zijn zonnepanelen het waard?
Foto door Billy Mead via Unsplash

Zonne-energie wordt vaak beschouwd als een veilige manier om duizenden euro’s te besparen. Maar zijn zonnepanelen het waard? Ze kunnen een slimme langetermijninvestering voor uw huis zijn, afhankelijk van verschillende factoren. Zorg ervoor dat je enkele van de belangrijkste overwegingen kent voordat je investeert.

 

Hoeveel kost een zonnepanelensysteem?

Is zonne-energie een goede investering? Zijn zonnepanelen de moeite waard? Om een definitieve beslissing te nemen, moet je de kosten in overweging nemen. Zoals met de meeste producten, kunnen goedkopere opties verleidelijk lijken. Op voorhand geld besparen is altijd aantrekkelijk, maar op lange termijn zul je vaak meer besparen als je investeert in apparatuur van hoge kwaliteit. De kwaliteit van je aankoop bepaalt of zonnepanelen de moeite waard zijn of niet.

Een andere stap die de moeite waard is, is het onderzoeken van de beschikbare zonne-energiepremies en -kortingen in jouw woonplaats – deze kunnen je nettokosten aanzienlijk verlagen.

In een poging om klanten aan te moedigen voor zonne-energie te kiezen, bieden sommige bedrijven zelfs kortingen in cash aan.

 

Hoeveel betaal je nu voor elektriciteit?

Op zonne-energie over gaan betekent in feite dat je een mini-energiecentrale installeert ter vervanging van die van je energieleverancier. De mensen die het meest profiteren van het overstappen op zonne-energie zijn de mensen met hoge elektriciteitstarieven. Om erachter te komen of overstappen op zonne-energie de moeite waard is, moet je jouw huidige elektriciteitstarieven afzetten tegen je potentiële besparingen.

Er zijn online zonne-energie calculators die je kunnen helpen in te schatten wat je kunt besparen door over te stappen. Het gebruik van een calculator is eenvoudig! Voer gewoon je adres, woningtype en gemiddelde maandelijkse elektriciteitsrekening in. Een goede calculator vind je via deze link.

Als je eenmaal weet hoeveel je kunt besparen, kun je beslissen of zonnepanelen je kunnen helpen om jouw energierekening te verlagen.

 

Zijn zonnepanelen in alle klimaten de moeite waard?

Een veel voorkomende misvatting over zonne-energie is dat je in een zonnige gebied moet wonen om er iets aan te hebben. Feit is: zonnepanelen houden van zonlicht. Het is waar dat ze minder energie produceren als het bewolkt is en ’s nachts geen energie produceren. Echter profiteren mensen in Nederland ook flink van zonne-energie besparingen.

 

De kosten van zonne-energie dalen.

De kosten van zonne-elektriciteit zijn gestaag gedaald. Huiseigenaren vinden nu meer dan ooit dat het installeren van zonnepanelen de moeite waard is. Tien jaar geleden bijvoorbeeld kostte zonne-energie bijna €7 per watt. Nu betalen je gemiddeld slechts €2,88 per watt.

Omdat de prijs van zonnepanelen is gedaald, is het aantal geïnstalleerde systemen gestegen. Zodra één huis in een buurt zonne-energie heeft, kan die huiseigenaar getuigen van de besparingen die hij ervaart. Al snel zal de hele buurt vragen: “Zijn zonnepanelen het waard?” Het antwoord is bijna altijd een volmondig “ja!”

 

Zonnepanelen kunnen de waarde van je huis verhogen.

Volgens studies verkopen huizen met zonne-energiesystemen voor meer dan huizen zonder. Overal in Nederland kan het overstappen op zonne-energie de waarde van je woning zelfs meer doen stijgen dan een volledige keukenrenovatie. Dit is nog een reden waarom zonnepanelen de moeite waard zijn.

Er is echter één ding dat je moet weten: de waarde van uw woning zal alleen stijgen als je eigenaar bent van het zonnepanelensysteem en niet als je het huurt.

 

Ben je geïnteresseerd in het verhogen van jouw woningwaarde met zonne-energie?

Vul ons contactformulier in en ontvang gratis meerdere offertes van specialisten in jouw buurt, bespreek de mogelijkheden en maak de vergelijking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *