Werken zonnepanelen ook op bewolkte dagen?

Het korte antwoord is ja, het volledige antwoord is echter wat gecompliceerder.

Werken zonnepanelen ook op bewolkte dagen?
Foto door Jason Blackeye via Unsplash

Fotovoltaïsche zonnecellen wekken nog steeds energie op, zelfs wanneer het licht gedeeltelijk wordt geblokkeerd of gereflecteerd door wolken. Maar er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden om te bepalen hoeveel energie jouw panelen kunnen produceren op die bijzonder bewolkte dagen.

 

Hebben zonnepanelen geen direct zonlicht nodig om elektriciteit op te wekken?

Zonnige omstandigheden duiden meestal op minder wolken in de lucht, en dus minder blokkering tussen de zon en jouw panelen. Wolken kunnen echter een vergrotend effect hebben op zonlicht dankzij hun reflecterende eigenschappen. In sommige gevallen kan dit de prestaties van jouw zonnepanelen verbeteren.

Direct zonlicht is echter veel betrouwbaarder voor de productie van zonne-energie. Hoewel indirect zonlicht op bewolkte dagen nog steeds stroom zal genereren, geeft direct zonlicht je een consistentere, gemaximaliseerde energie-output. Je hoeft niet afhankelijk te zijn van het elektriciteitsbedrijf om jouw huis van stroom te voorzien zolang je een consistente energiebron hebt, wat minder waarschijnlijk is op bewolkte dagen.

 

Bewolkt weer Vs. Elektriciteitskosten

Vergeleken met helder, zonnig weer produceren zonnepanelen op bewolkte dagen ongeveer 10% tot 25% van hun normale energie-output. Maar dat betekent niet dat zonnepanelen het niet waard zijn om in te investeren.

Als je in een plaats woont die over het algemeen bewolkt is met een regenachtig klimaat, is het installeren van een zonnepanelensysteem nog steeds heel gebruikelijk. De kosten van elektriciteit in een gebied zijn belangrijker dan de hoeveelheid zonlicht die er is om geld te besparen.

De hoge energie prijzen stimuleren mensen om te investeren in zonne-energie en onafhankelijk te worden van de energievoorziening, in plaats van hoge kosten te betalen om hun huis van stroom te voorzien. Bovendien duurt het niet lang voordat eigenaren van een zonnesysteem hun investering terugverdienen, ongeacht of het zonnig of bewolkt is.

 

Welke zonnepanelen werken het beste in bewolkte omstandigheden?

Hoe efficiënter jouw zonnepanelen zijn, hoe meer energie ze zullen produceren in bewolkte omstandigheden. Hetzelfde geldt voor het type PV-cellen waarvan jouw zonnepanelen zijn gemaakt. Sommige zonnecellen kunnen een breder gamma UV-licht opvangen, zoals rode en blauwe golflengtes. Dit draagt bij tot een hogere energieproductie in verschillende weersomstandigheden, waaronder bewolkte dagen.

Dit resulteert in een hogere energieopbrengst, vooral op bewolkte dagen wanneer alleen bepaalde soorten UV-licht jouw panelen kunnen bereiken.

Ontvang gratis advies over de beste zonnepanelen voor jouw situatie.
Vul ons aanvraagformulier in op de home pagina en een specialist zal contact met je opnemen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *