Kun je off-grid gaan met zonnepanelen? (2022)

We bespreken de voordelen, de beperkingen en wat je nodig hebt om off-grid te gaan.

Kun je off grid leven met zonnepanelen?
Photo by Alex Bierwagen on Unsplash

Ik denk dat ik voor iedereen hier bij Solarvergelijking spreek als ik zeg dat ik ervan droom om off-grid te leven. Stel je voor dat je volledig zelfvoorzienend bent, zonder impact en zonder beperkingen van de maatschappij. Zelfs als deze gedachte nog niet bij je is opgekomen, stel ik me voor dat off-grid gaan interessant is voor mensen die geplaagd worden door hoge energiekosten.

De manier waarop we energie opwekken en gebruiken is de laatste tien jaar drastisch veranderd. Nu de technologie op het gebied van zonnepanelen en batterijopslag zich zo snel heeft ontwikkeld, is de discussie over leven zonder netaansluiting veel complexer geworden. Wat betekent ‘off-grid leven’? Kun je off-grid gaan met zonnepanelen? Is het legaal?

Het is niet zo eenvoudig als het installeren van de panelen, want er zijn veiligheidsproblemen, juridische overwegingen en hebzuchtige energiebedrijven om rekening mee te houden. Laten we er eens induiken.

 

Wat betekent off-Grid gaan?

In theorie betekent off-grid leven dat je onafhankelijk leeft van openbare nutsbedrijven en 100% van jouw eigen energiebehoeften ter plaatse dekt. Meestal wordt dit bereikt met behulp van zonnepanelen.

Openbare nutsbedrijven zijn de bedrijven die je voorzien van energie, water, gas of andere diensten die je elke dag in jouw huis gebruikt. De openbare infrastructuur die deze nutsbedrijven ondersteunt, bestaat al honderden jaren en omvat de productie, het transport en de distributie van energie in een regio of gemeenschap. Voor aanpassingen aan deze infrastructuur zijn vergunningen en inspecties (en vaak ook vergoedingen) nodig, zodat de rest van het netwerk stabiel en veilig blijft.

Maar nu er zo veel lokale hernieuwbare energieopties zoals zonne-installateurs beschikbaar zijn, realiseren mensen zich dat we het elektriciteitsnet kunnen decentraliseren. Dit zou een groot deel van de openbare kosten – zowel financieel als voor het milieu – rond energie en infrastructuur elimineren. In dit artikel benaderen we off the grid gaan vanuit een groots perspectief, maar off-grid leven kan ook iets eenvoudigers betekenen, zoals het onafhankelijk van stroom voorzien van een blokhut, tuinhuis of vakantiehuis.

 

Is het legaal om off-Grid te leven?

Dit is waar het gesprek interessant wordt. De publieke opinie verschilt over de legaliteit rond off-grid leven. In de meeste gevallen wordt het off-grid leven zoals wij dat kennen op het platteland meer uit noodzaak gedaan dan uit vrije keuze. In dichter bevolkte gebieden eisen veel jurisdicties dat hun bewoners zich houden aan de lokale bouwvoorschriften en bestemmingsplannen, zowel voor de veiligheid als voor het publieke imago.

Als gevolg daarvan kun je wettelijk verplicht zijn een aansluiting op het elektriciteitsnet of de riolering van jouw stad te handhaven. Niet-naleving van deze plaatselijke verordeningen kan leiden tot boetes of inbeslagneming van grond of eigendom.

 

Voordat de opwekking van duurzame energie voor individuele woningen mogelijk werd, was er eigenlijk geen reden om te willen worden losgekoppeld van je plaatselijke nutsvoorzieningen. Maar nu huiseigenaren in staat zijn om hun eigen elektriciteit op te wekken, zal de legaliteit van het leven zonder netaansluiting mogelijk algemeen geaccepteerd worden. Zeker nu de publieke opinie over verouderde nutsvoorzieningen begint te verzuren.

 

Woningen met moderne zonnetechnologieën en zonnebatterijsystemen voldoen waarschijnlijk aan alle wettelijke vereisten om veilig en redelijk te kunnen werken zonder aansluiting op externe energiebronnen.

Maar zelfs als het al legaal is om off-grid te leven in uw staat of gebied, vergeet dan niet dat je de juiste vergunningen en inspecties moet aanvragen voordat je de stekker er volledig uit kunt trekken. Als je off-grid wil gaan wonen, raden wij je aan uw gemeente te raadplegen voor informatie over eventuele wettelijke beperkingen, vergunningen of kosten.

 

Omwille van de discussie gaan we ervan uit dat het wettelijk is toegestaan om los te leven van je nutsvoorzieningen en dat je alle nodige vergunningen hebt om dit te doen.

 

Wat heb je nodig om off-Grid te leven?

Wat off-grid leven voor sommigen onhaalbaar maakt, is dat hun huizen niet gebouwd zijn met het oog op zelfvoorziening. Om ter plaatse in al jouw energiebehoeften te kunnen voorzien is slimme planning nodig – energie-efficiëntie, een onbelemmerd dak op het zuiden, goede isolatie en meer. De behoeften van efficiënt wonen gaan veel verder dan de vraag “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om off-grid te leven?” (hoewel dat ook een geldige vraag is).

  • Zonnepanelen

Laten we zeggen dat je een mooi dak op het zuiden hebt, perfect voor een zonnepanelen-installatie. Zelfs als je dat dak tot de nok toe vol zou zetten met zonnepanelen, zou je die energie alleen kunnen gebruiken als de zon schijnt, en het grootste deel ervan zou eigenlijk verloren gaan.

  • Energieopslag

Dit is waar back-up batterijen in het spel komen. Het concept is eenvoudig: Je sluit batterijen aan op de zonnepanelen van jouw huis die de overtollige energie opslaan die ze overdag opwekken. Zo kun je het gebruik van de energie die jouw panelen opwekken spreiden.

Maar hoeveel batterijen heb je nodig om volledig zelfvoorzienend te zijn? Zelfs met een batterij die zo krachtig is als de Tesla Powerwall, hebben de meeste woningen van gemiddelde grootte minstens twee batterijen nodig om alle energie betrouwbaar op te slaan die nodig is om een huis off-grid van stroom te voorzien. (Ter vergelijking, Tesla Powerwalls kosten ongeveer €10.000 per stuk.) Als je huis aan de kleinere kant is of je energieverbruik om te beginnen laag is, kun je misschien al uit de voeten met een kleinere batterij die dichter bij de €5.000 ligt.

  • Energie-efficiëntie

Het energie-efficiënt ontwerpen of aanpassen van een huis kan soms net zoveel besparen als het installeren van zonnepanelen. Als je een off-grid project ontwerpt, geef dan voorrang aan energie-efficiënte verlichting en reductie van andere apparaten om het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je woning van stroom te voorzien tot een minimum te beperken.

  • Andere zonne-apparatuur

Naast panelen, accu’s en efficiënte apparatuur hebben woningen met zonne-energie en opslag ook bekabeling, laadregelaars, omvormers, montage- en veiligheidsapparatuur nodig. De meeste hiervan kunnen door elk zonne-energiebedrijf worden geleverd.

 

Voor- en nadelen van “Off-Grid” gaan met zonne-energie

Natuurlijk zijn er een paar voors en tegens van zonne-energie te overwegen bij de beslissing om te gaan off the grid.

Voordelen zijn onder andere:

  • Geld besparen: Met de kosten van zonne-energie en opslag zo laag als ze momenteel zijn, kunnen de meeste huiseigenaren tienduizenden dollars besparen wanneer ze hun eigen energie opwekken in plaats van gebruik te maken van openbare nutsbedrijven.
  • Vermijden van energiekosten: Omdat verouderde nutsbedrijven moeite hebben om geld te verdienen met deze nieuwe ontwikkelingen, voegen velen kosten toe aan de rekeningen van klanten die zonnepanelen hebben. Als je geen deel uitmaakt van het elektriciteitsnet, kun je deze kosten vermijden.
  • Je impact verlagen: Het opwekken van energie met zonne-energie, op of buiten het net, compenseert de schadelijke effecten van het opwekken en distribueren van conventionele elektriciteit.
  • Vergroot jouw onafhankelijkheid: Leven met zonne-energie stelt je in staat de controle te nemen over jouw energieverbruik. Met energie-onafhankelijkheid kun je jouw energieverbruik en energiekosten nauwkeuriger voorspellen en jezelf bevrijden van stijgende energietarieven.

Nadelen van off-grid gaan met zonne-energie zijn onder andere:

  • Je hebt geen back-up: Om betrouwbaar off-grid te leven, heb je over het algemeen een systeem nodig dat drie tot vier dagen elektriciteit kan leveren in het geval van lange bewolkte dagen, veranderingen in je energieverbruik of extreme weersomstandigheden. Het behoud van een aansluiting op het elektriciteitsnet kan je de gemoedsrust geven dat je nooit in het donker komt te zitten wanneer dingen niet gaan zoals gepland.
  • Je betaalt mogelijk onnodige kosten: Zoals gezegd, wanneer je off-grid leeft, moet je ervoor zorgen dat je maximale energieverbruik wordt gedekt in plaats van je gemiddelde energieverbruik. Dit kan het proces duurder maken dan het onderhouden van een netgekoppeld systeem zou zijn.

Hoewel de veranderingen langzamer komen dan velen misschien verkiezen, verschuiven nutsbedrijven in de richting van het opwekken van schone energie met een lokale aanpak, wat in de toekomst de kosten, uitstoot en stroomonderbrekingen zal verminderen.

De volgende stap

Mocht je nu denken, ik wil de stap maken naar een off-grid leven met zonnen energie, maar hoe verder?

De volgende stap is om een goede specialist uit te zoeken die de zonnepanelen bij jouw woning kan installeren. Elke situatie is uniek, ook die van jou. Dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Helaas zijn er veel cowboys op de zonnepanelen markt die denken snel geld te kunnen verdienen.

Om zeker te zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit is het belangrijk dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Via deze pagina vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan van zonnepanelen specialisten uit jouw buurt, zo bespaar je tot wel 40% op de volledige installatie!

 

Laatste opmerkingen

Elektrische systemen over de hele wereld ondergaan snelle veranderingen nu we de klimaatcrisis het hoofd bieden en onze infrastructuur uitbreiden. Off-grid gaan lijkt een bevredigend idee, maar in werkelijkheid kan het te complex zijn voor projecten groter dan een tuinhuis of blokhut.

Dus, wat is de moraal van het verhaal? Houd dingen lokaal, en ga alleen off-grid als je moet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *